Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2010 20:18 - Драгоман - една сбъдната мечта - пътепис
Автор: svetliche Категория: Туризъм   
Прочетен: 6702 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 29.09.2010 20:23


image

Това приятелче живее в Драгоман, заедно с още десетина от нейния вид. Тя е сухоземна костенурка. И е прекрасно животно. Изумена съм, колко спокойни и достолепни са тези животни - хранят се бавно, когато им е студено и неприятно, (например, когато навън времето е мрачно и студено) се свиват в черупките си и се заравят в земята... изпадат в хибернация, докато почувстват, че могат да покажат отново носле навън.

Драгоман се намира на 36 км северозападно от град София и на 15 км. от държавната граница със Сърбия. Градът е разположен в малко високопланинско поле в подножието на Чепън (част от планинският масив на Стара планина), намиращо се в западната част на Софийската низина, която придружава от юг Стара планина и минава на запад от София през Алдомировското и Сливнишкото поле.
Една от най-ценните територии в България се намира само на 40 км от София. Уникалното съчетание от влажни зони и карстови хълмове е дом на редки растителни и животински видове. Подобно на повечето влажни зони в България, Драгоманското блато е било унищожено през 50-те години на XX век. След прекратяване на отводнителните мероприятия след 1990 г и възстановяване на предишния му облик, то се превърна в най-важното местообитание на водолюбиви птици в Софийско.

Възстановяването, опазването и популяризирането на природната територия се дължи до голяма степен на работата на сдружение за дива природа Балкани от 1996 г. насам. (източник: http://balkani.org)

 

От 22 до 26 септември бях на гости в Драгоман и направих внушително количество снимки (1 гигабайт) на Драгоманското блато и на Чепън планина, на центъра за опазване на влажните зони "Драгоманско блато", на прекрасните костенурчовци, на няколко кучета, на моя домакин и приятел, Олег от Чехия и на доста боклук, който успяхме да изрием, откъртим (да, буквално) и изчистим, непосредствено, където започват границите на блатото...
На 22 пристигам следобед, не знам как успявам дори за кратки разстояния толкова много багаж да взимам с мен... Олег пристига на колело ухилен до уши, и слава богу, че идва да ме посрещне, та да ми помогне с тежкия багаж . След като минаваме около километър достигаме къща с китайски надписи по нея, Олег ми обясни, че Драгоман е бил китайско село в треторазряден филм с Жан Клод Ван Дам:

image

Точно до къщата се намира информационния център, който е бившото читалище на селото, което е изгоряло и след това възстановено с помощта на сдружение за дива природа Балкани и доброволци... Влизаме, вътре е уютно и широко, с големи, зелени стени, с наредени столове из просторната зала и с най-яката тоалетна чиния на света - нашарена цялата с костенурки :P  Тукможе да ви бъде направена: 

  • Лекция
  • Да ви разходи местен водач
  • Има зала за срещи, семинари и обучения
  • Оборудване за наблюдения на птици (зрителна тръба и бинокли);
  • Определители за животни и растения, библиотека и др.;
  • Информационни материали за района;
  • Велосипеди за придвижването около блатото (3 броя);
  • Стереомикроскоп;
  • Прожекция на филм за Драгоманското блато и Чепън;
  • и не на последно място - на стената е закачено табло, на което децата могат да натискат цветни бутончета за различните видове птици


Олег веднага юрва мен и Станислава - негова приятелка от Чехия, която е тук само за един ден и си тръгва рано сутринта на 23-и за София, където учи български език ;), към Чепън планина... Мястото е прекрасно, колкото повече се изкачваме по хълма, толкова повече пред нас се откриват планини и върхове, вижда се в далечината и Сърбия...

image

Не мога да повярвам, че толкова близо до София може да е толкова красиво...

На върха на Чепън планина сме, а вятърът вее в косите ни и ни шепне приказки и легенди за местността Чепън.

image

А само на един поглед разстояние надолу се вижда Драгоманското блато.

image

После започва веселото - искаме да стигнем до блатото преди залез слънце, но имаме само час и нещо и затова слизаме направо надолу, без да следваме някакъв път, по камъните надолу пътя не е приятен, но пък е екстремно гъделичкащ те... дотолкова, че се забихме и залутахме в една горичка и когато излязохме от нея, се стъмни и ходенето до блатото остана за друг ден. Все пак аз доста се притесних по едно време и си викам на ума: "Хубава работа, оставихме ние един чех да ни изгуби и то в България" :P

Имаше невероятен залез и изгрев на луната:

image

image

Красотата на есента беше обвила в тайнствен, магичен воал всичко наоколо.. тайно се надявах това да не са последните слънчеви есенни дни.
Следващите дни хранихме костенурчовците с нападали сливи, трева и цветя от двора и чистихме огромното количество боклук около и в Драгоманското блато.

Открихме и три гуми, както и множество кенчета от бира, пластмасови чашки, чинии, стъкла, огромно, счупено стъкло от гума и Олег успя да запълни с камъни огромната дупка в земята, като преди това я изчистихме от боклука старателно...
Тъжното е, че колкото и да се чисти това място, имам чувството, че хората няма да спрат да хвърлят боклуци. За това говори и факта, че тук е имало кошчета за боклук, които само няколко седмици след като са били поставени, са били изкъртени после от недобросъвестни Бай Ганьовци...

Направихме фотосесия на мястото преди и след нашата намеса с чистенето... и Олег има идеята да направи табелки: "преди" и "след" - как ви харесва повече?

Между другото от тази година от тръстиката и папура се произвеждат еко брикети, което си е чудесен зелен бизнес :) На 25 в инфо центъра се проведе конференция на коалицията за климата - обсъдихме проблемите, пред които България е изправена, касаещи климата и какво можем да направим заедно, ако обединим усилията си...

Драгоман е уникално място, което се надявам да запазим за децата си... И това зависи само от нас и от никой друг!...

П.С. Искам да благодаря на Марта и на нейния верен другар Гунар за компанията, возенето, вкусната храна и за всичко... :)






Тагове:   мечта,   Драгоман,   пътепис,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
30.09.2010 20:32
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА"

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. svetliche - :)
30.09.2010 22:50
Привет, Джулия Бел, познаваме ли се?

Какъв е този проект, може ли да ми разкажеш малко повече за него?

Все още имам да дописвам този пост и да го редактирам, докато ми хареса наистина да го публикувам някъде... може ли да изчакаш до мое нареждане? :)

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetliche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 340615
Постинги: 121
Коментари: 98
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930