Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 12:59 - Витоша
Автор: svetliche Категория: Новини   
Прочетен: 1555 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2013 14:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Написа Габриела Петрова

Витоша е филм за пробуждането на гражданско общество в България

Любомир Младенов – режисьор

„Планината е за всички и всеки, който има мнение, трябва да си го изрази според мен и да направи нещо”. – Мартина Попова – гражданска група за Витоша

Иска ми се да вярвам, че „Витоша” е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това със сигурност не е специализиран еко-филм, предназначен за суровоядци – споделя още Любомир Младенов. – Както вече казах, зад казуса със ски зона Алеко прозира по-сериозен конфликт. „Витоша” е филм за всеки, който има самочувствието на гражданин.”

Филмът е важен, защото каузата, на който се е посветил, е искрата на чистата любов към природата, която разпалва пожарът „Орлов мост” и движението на млади хора към промяна в обществото ни. Протестите спират промените в закона за горите и спират застрояването на любимия на софиянци природен парк. Засега. Конфликтът започва още 2008 г. Първият протест заснет във филма е през 2009 г., пролетта, когато проблем е взривяването на 400 морени на Витоша и прибирането на част от планината. 2011 година нямаше ски сезон на Витоша, заради едни определени хора, които не искам да намесвам тук, но всички природозащитници много добре знаем кои са. Те наложиха монопол над Витоша. Красотата и смисълът на филма е в това, че говори реално и открито за проблемите. Операторската работа също е отлична.

Докато снимахме, приоритетите се сменяха в движение, но никой не очакваше да се стигне до блокадите на Орлов мост. След като тези кадри с протестите се подредиха, общата картина стана съвсем друга. Някои неща ми е жал, че ги няма в крайния вариант. Искаше ми се да се усети, че тези протести са свързани с Витоша, но те имат и по-генерално значение. Мисля че има такъв нюанс. Защитата на Витоша е случка, която просто я няма в по-новата ни история. Протестиращите дадоха нов тон за песен, която подеха и протестиращите от събитията днес. Има я обаче и разликата, че онзи протест за Витоша беше съвсем идеалистичен и хората нямаха директна полза от него. За тези хора Витоша не е нещо, което можеш да купиш. В България еко-протестите са тези, които събуждат гражданските духове. От тях тръгна и промяната на режима преди двайсетина години.” – споделя Любомир Младенов – режисьор на филма...

Филмът започва с Тома Белев – истинският директор на парк Витоша, от години отдаден на каузата си - природата и влюбен в планината. Според него, Витоша е в прекрасно състояние. Той като специалист споделя, че планината трябва да остане дива, защото този парк не е Борисовата градина – тоест не трябва да се урбанизира.  Сред участниците във филма са и Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм и граждани от Гражданска група "За Витоша", които са ентусиазирани доброволци, а не специалисти-еколози. Това са сноубордисти, скиори, планинари, хора, които обичат да ходят на Витоша. Адвокат Любомир Костадинов от WWF, който от още от 2008 г. има блог "Да спасим Витоша", представя подробна документация, която показва нещата от юридическа гледна точка.

Разказът на Любо е и своеобразна връзка между историята на 150-годишното туристическо движение "Алеко Константинов". Показани са и архивни кадри на хората с костюми, които са се качвали да сторят хижи и пътища с голи ръце. Възрастен ветеран алпинист разказва как хората са мъкнели тухли и черчевета нагоре абсолютно безвъзмездно, за да има подслон после за всички.

Във филма има и лица, които нямат нищо общо с протестите, но са хора с мнение. Един от тях е моят абсолютен любимец бай Бичи – който пее и пише стихове за Витоша - легендарен планински водач от село Кладница. Правил е сам самичък цялата маркировка от тази страна на планината, сега е пенсионер. Интересното е, че е качвал Витоша над 2 500 пъти, разказва как е отивал на работа в Министерството на финансите в София от Кладница през Черни връх. Ставал е в три часа сутринта заради това. Друг път сутрин стигал за час до Черни връх и после слизал, за да си продължи деня. Някои дни – по два пъти.  Алпинистът Дойчин Боянов участва с отношението си към мястото, също не е свързан с протестите. Той има зад гърба си три покорени осемхилядника и е започнал с катерене на Витоша.

Тук можете да видите и историята на туристическото движение, поведено от Алеко Константинов.  

На Витоша има и много диви животни - мечки, вълци, лисици, диви кози. В Европа това е единственият национален парк с толкова много видове птици (около 265 вида). Всички кадри с животни във филма са автентични и са заснети от фотокапани.

От другата страна на Витоша, при Чуйпетльово от десет години се води кампания за възстановяване на дивата коза, за която ни раказва моят добър приятел Симеон Арангелов. Всяка година от Родопите са докарват на Витоша една-две диви кози. В момента има 20 пуснати на свобода и 20 в адаптационното ограждение и още 20, които са пуснати на свобода.

За мен „Витоша” е направен с толкова много любов,  че тази искра, страст, чистота на изказа и вниманието с което е напревен, няма как да бъде подминати от зрителите. Според мен този филм ще докосне всеки един човек, който обича и уважава природата. А за всички хора, които видях там, мога да кажа едно огромно Благодаря, Браво и Обичам ви! Нека има природа и след нас и за децата ни.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetliche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 341466
Постинги: 121
Коментари: 98
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930