Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2011 17:30 - Зелените се регистрирахме за местни избори 2011 година
Автор: svetliche Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1636 Коментари: 1 Гласове:
1



Зелените сме партия съставена от непримирими срещу несправедливостите, смели и ентусиазирани граждани. Ние смятаме, че гражданското общество трябва да отстоява позицията си и да търси непрекъснато истината, прозрачността и демокрацията. Нашите каузи и начинът, по който ги защитаваме, са в полза на цялото общество. Те са лъч надежда и светъл пример за това, че за да имаме бъдеще трябва да сме постоянно активни и непримирими и да отстояваме с воля и хъс позициите си. Много хора ни обвиниха, че ние защитаваме само и единствено природата, но нейното опазване е само една неразделна и много важна част от предизборната ни платформа за управление. Например програмата ни за град София, включва следните подточки: гражданско участие в местната власт, бюджет, транспорт, отпадъци, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, управление на природен парк Витоша, социална инфраструктура и образование, планиране на градската среда и зелени площи. Програмата може да бъде намерена и прочетена на нашия сайт.

Зелените сме против проучването и добива на шистов газ в България и също така сме срещу решението на правителството да узакони незаконно завзети и ползвани безвъзмездно територии, с промени в Закона за концесиите от националния парк Пирин.

За изборите през 2009 година, за да бъдат допуснати до участие в избори, за новите партии имаше изискване, че трябва да внесат депозит от 50 000 лева. Въпреки това, ние се справихме с това предизвикателство и ентусиазирано събирахме и 30 000 подписи, необходими ни за тогавашната регистрация. Чрез дарения от страна на нашите доброволци, членове и симпатизанти успяхме и да намерим необходимите финансови средства, за да участваме на парламентарните избори през 2009 година.

Партия Зелените възникна през 2008 година по идея на ентусиазирани граждани от неправителствени организации – хора, организирали и участвали в протестите за Пирин, Рила, Иракли, Странджа и др., за да покажем, че не сме доволни от управлението в България и че има нужда от коренна промяна, която трябва да дойде именно от нас – гражданите. За нас е изключително важно хората да осъзнаят, че единствено от тях зависи промяната в България и това да участваш в политиката не е нещо мръсно или срамно, а се превръща във все по-належаща необходимост. За това и създадохме тази партия, за да покажем, че успехите на гражданското общество, които постигнахме през годините от 2006 до днес, могат да бъдат пренесени и в политическия живот и че това, което група ентусиазирани граждани могат да постигнат заедно на улицата, може да доведе и до промяна в политическия живот.

Мотото на парламентарните избори през 2009 година ни беше „За да останат хора в България”.

В средата на месец юли 2011 година, започнахме да събираме нови подписи, за да можем тази година пък да се регистрираме за участие на местните избори през октомври 2011 година. За целта ни бяха необходими 7000 подписа.

Подписи събирахме и получихме от много места в България - София, Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Пазарджик, Костинброд, Велико Търново, Раднево, Несебър и района, Казанлък, Димитровград, Луковит, Мадан, Дряново, Плевен, Видин, Русе, както и в чужбина. За целта бяхме изготвили специална бланка, която може да бъде намерена на сайта ни и която всеки може да разпечата, да събира подписи и после да ни я върне попълнена на адрес София 1000 п.к. 1554. Също така имахме информационни щандове в големите градове в страната, където човек можеше да мине и да се разпише. На тях освен подписката за регистрацията ни за изборите човек можеше да намери и подписка за защита на парк Пирин и по-специално срещу решението на правителството да узакони 65 хектара незаконно застроена площ в парка.

В София щандовете бяха разположени на Попа, НДК и езерото Ариана.

Резултатът:

На пети август 2011 година внесохме в Централната избирателна комисия 8000 подписа, а на осми август, довнесохме още 1094 подписа. С тях общият брой на подкрепилите ни за местни избори достигна 9094 души.

Нямаше да можем да съберем нито един подпис, ако не беше помощта на нашите доброволци, приятели и членове, които неуморно седяха на щандовете и отделяха от свободното си време, за да привличат хората и да им обясняват за какво се подписват. По този начин много от хората, които не бяха чували досега за нас, научиха за нашата партия и за нещата, за които се борим и искаме да променим. Много хора изявиха желание да станат наши доброволци или членове. На нашите щандове се спираха най-различни хора – от пълни скептици, според които нищо в България няма да се промени и неинтересуващи се от политика, до напълно уверени и ентусиазирани млади семейства с деца, които вярваха, че Зелените можем да променим нещата и че от промяна определено има огромна нужда. Спираха се и чужденци от Франция, Гърция, Турция, Словения, Литва, Либия, Германия, които бяха загрижени за съдбата на природата и непременно искаха да се подпишат и за регистрацията на Зелените. Други пък се страхуваха от злоупотреби с единните си граждански номера и отказваха да се подпишат, но Зелените сме администратор на лични данни и имахме разрешение да ги събираме, а и такова е изискването на ЦИК.

Искаме да благодарим най-сърдечно на всички, които ни подкрепиха, на нашите симпатизанти, доброволци и членове, без които нямаше да успеем да съберем необходимите подписи.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - Браво!
10.08.2011 17:50
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetliche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 341285
Постинги: 121
Коментари: 98
Гласове: 281
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930