Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 18:40 - Аватар - красота и хармония и още нещо
Автор: svetliche Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4012 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес най-сетне гледахме с Кал Аватар...



И аз най-сетне преодолях страха си от три де... понеже го имах с разни филми на три де с динозаври и акули в тях... както и и да е :)

Благодаря на Дилян и Мария за почерпката билет на първо място :) Гуш!

Харесва ми красотата, зеленината, пъстротата, ослепително-красивата кожа на нави, връзката им с майката природа, с дърветата, с гората, с всяко малко, искрящо късче зеленина и дишащо същество... било то стрък трева или животно.
Политам във вихрен танц с тях - двамата - той - човек, който се отказва да бъде такъв, заради алчността и човешката глупост и жажда за завладяване, за изсичане на дома, на гората, на природата, на майката... Той се отказва да бъде човек, защото показаните в Автара хора, са по-скоро чудовища, а навитата са истински човеци - грижливи, търсещи, обичащи земята - както обичат себе си, събратята си, всяко мърдаща живинка.

Тя - нави - различна, търсеща, смела, бореща се да запази своя народ и земя.

image

Две души, които се обичат и сливат.

Другото е познатата извечна битка между машините и природата, Властелинът, Спарта и какви ли други заемки с познати ни до болка филми...

Невероятната красота и визия на филма очароват, приисква ти се и да летиш на създанията, показани във филма или да яздиш кон, да отпиеш от лилаво-бленуваните цветя, да си играеш с малките нави, да имаш елфски уши и да блещукаш, да съзерзаваш вечно трите луни и да прегръщаш дървото на живота....

Но сюжетът и твърде многото екшън, пуцане ала Холивуд (баси, немой тоз Камерън без него!) ти идват определено в повече и филма само губи от това. Лъха си на филм-правен-за-много-много-пари, красив, но с плитък сюжет.

И аз все пак се радвам на:
- красотата, визията, хармонията, екологичната мисъл
- любовта
- красотата на нави и взаимоотношенията между тях и майката природа

а за другото ще си позволя да кажа едно голямо нищо....

И все пак филмът те измъква от земята и те праща на Пандора и в някои моменти наистина сякаш летях, а накраяи плаках... и все още съм под въздействието му. навсякъде ми се привиждат летящи прашинки от дървото майка :)






Тагове:   аватар,   още,


Гласувай:
0



1. анонимен - Страхотен филм
09.01.2010 19:09
Пожелавам на всички читатели, които не са гледали „Аватар”, да го направят.

Задължително на 3D! Задължително на огромния екран в IMAX!

Съгласен съм, че филмът е направен с много пари. Уникална засега технология на 3D заснемане, ползване на риалити многоканален саунд, когато конкретен шум се чува само от едно място на фона на другите шумове, манипулиране на окото с многоточкови фокуси и всички други актуални „трикове” на 3D киното.

Не съм съгласен обаче, че сюжетът е плитък. Това е едни страхотен „зелен” филм, реализиран не само по блестящ технически начин, но и с перфектен сюжет и оригинално акцентиране на детайлите... Така и така сте изживели събитието в триизмерното пространство, изгледайте пак филма и обърнете внимание на детайлите в отделните сцени, особено бойните. Повярвайте ми, тогава ще видите сюжета по съвсем друг начин :)

Това е филм направен така, че да се гледа с интерес повече от един път!
цитирай
2. svetliche - ... :)
09.01.2010 19:15
Здравей непознати приятелю :)

За съжаление нямам пари за да го гледам втори път :)

А и честно казано искам да остана с хубавото впечатление (донякъде) от първото гледане.

Да, на ИМАКС го гледахме...

Но все пак смятам, че Камерън се е олял с боя, клишираността и сюжета като цяло куца, не че филма не ми хареса, даже напротив.

Но напъследък съм отвикнала толкова много от Холивудското кино, гледам основно азиатско и корейско, а там всичко е толкова красиво... и съвършено... не е бозаво... докато тука така лъха на холивудско, че не се диша...

Но... отново адмирации за идеята, връзката майка-природа-народ, любовта и красотата... и атмосферата и визията са уникални.

цитирай
3. анонимен - А може ли пример?
09.01.2010 20:14
(питане към автора на коментар 1)

...за дъблочина на сюжета, в зелено отношение?

Аз на бях толкова захласнат по ефектите (даже забелязах поне две чудесни композиционни решения, което РЯДКО ми се случва на първо гледане), но също не намерих зелените решения за изпипани...

Калин
цитирай
4. анонимен - Позната история, мнооого стара. ...
11.01.2010 08:16
Позната история, мнооого стара. Разбира се, по-младите, които не са гледали "Синият войник" и други подобни работи, ще си паднат по нея, защото няма спор - историята е затрогваща...но да хвърли пари за такива ефекти, и за 119 инфрачервени камери, ако не се лъжа, за да разкажеш нещо толкова познато и чрез клиширани образи... не зная...американска му работа. Но разбира се, че трябва да се гледа. Веднъж:)
Светла
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetliche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 339864
Постинги: 121
Коментари: 98
Гласове: 281
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031