Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2011 14:07 - Парите разказват
Автор: svetliche Категория: Изкуство   
Прочетен: 1304 Коментари: 0 Гласове:
1



Ако има нещо, което винаги носим у себе си, то това са пари. Българските банкноти стоят постоянно в портфейлите или джобовете ни, вадим ги от там поне по няколко пъти на ден, но рядко се заглеждаме в детайлите по тях. Сега те са част от изложба в Софийската централна баня, която носи името "Парите разказват". Автори на експозицията са Весела Ножарова, Георги Господинов и Юрий Вълковски и Иван Еленков. По любопитен начин те представят Паисий Хилендарски, Стефан Стамболов, Иван Милев, Петър Берон, Иван Рилски, Алеко Константинов и Пенчо Славейков. Правят го чрез текстове, чрез снимки, чрез предмети, принадлежали на тези хора, чрез видео и аудио материали.
Много приятно изненадана останах днес, когато отидох да разгледам изложбата в Централна баня - готино ми стана, защото това не беше просто поредната българска изложба, която прилича на прашна сбирка от някой български музей, ами е интерактивна и раздвижена, буквално усещаш пулсът на нещата и докато разглеждаш чрез звук, картина, мирис, образ, се потапяш в атмосферата и живота на всяка една от историите - на Паисий, Алеко и т.н., тук можеш да чуеш на слушалка шума на ниагарския водопад, звънът на камбана, да помиришеш тамян и розово масло, да чуеш туптенето на сърце в утробата на майка и да видиш телескопа на Петър Берон, да усетиш филм ноар-а от 1895-а година, когато на ул. Раковски е застрелян първия български министър председател Стефан Стамболов и да видиш първия български телефон, който му е принадлежал и не на последно място да се включиш в преписа на История славянобългарска от 2011 година. Да седнеш на чин, досущ като в килийно училище, да намериш корицата на твоя първи буквар, да усетиш магията, която се крие зад тайнствената връзка на Пенчо Славейков с Мара Белчева и да се изгубиш сред красивите думи, които той й е писал в картичките, които й е изпращал, да се потопиш в съдбата на всеки един от изобразените личности и да видиш, че тези, които виждаме всеки ден на банкнотите нямат нищо общо реално с парите и властта, ами напротив.
Интересното е, че тези хора са били най-различни като професии - гинеколог, пътешественик, фотограф, писател, монах, сред тях само Стефан Стамболов е имал досег с властта като министър председател.
И все пак очароват с житейския си опит.

Вижте задължително тази изложба! Заслужава си!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetliche
Категория: Лични дневници
Прочетен: 339899
Постинги: 121
Коментари: 98
Гласове: 281
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031